Hygiena zařízení – s chlordioxidem na bezpečné straně
Bakterie a křížová kontaminace – tak znějí v potravinářském průmyslu veškeré poplašné zvony! Přečtěte si zde, jak výrobci drůbežích a salátových výrobků toto zlo v praxi účinně odstraňují zařízeními na výrobu chlordioxidu od společnosti ProMinent.
Hygiena – alfa a omega
Předepsané čištění všech ploch a povrchů dotýkajících se produktů po každém výrobním cyklu se označuje jako hygiena zařízení nebo také Open Plant Cleaning (OPC). Avšak nelze otevřené stroje čistit prostřednictvím Cleaning-In-Place a ne každý přístroj lze se zastupitelnou náročností rozebrat.
U výrobce hotových salátů se opakovaně vyskytla zamoření listeriemi, která vycházela z různých míst výroby. Podnik se obrátil na specializovanou čisticí firmu, která požádala o radu prodejce chemikálií. Všechny snahy zůstaly bez úspěchu.
K zabránění křížové kontaminaci a růstu bakterií na kritických místech výroby jako rupovacích strojích a chlazení poražených těl hledal zpracovatel drůbeže účinné řešení.
Oběma podnikům nakonec pomohla zařízení na výrobu chlordioxidu od společnosti ProMinent.
Klíčová data
- Eliminace bakterií při výrobě salátových výrobků
- Zabránění křížové kontaminaci u zpracovatele drůbeže
- Dezinfekce mycí a procesní vody optimalizuje hygienu zařízení a využívá stávající infrastruktury
- Zařízení na výrobu chlordioxidu Bello Zon® CDLb je účinným a bezpečným řešením
Dezinfekce procesní a vyplachovací vody – takhle to funguje!
Dezinfekce mycí a procesní vody je možnost zlepšit hygienické standardy u již existujících infrastruktur.
Výrobce salátu otestoval zařízení na výrobu chlordioxidu Bello Zon® CDLb a dávkoval pro poslední krok čištění 0,4 ppm ClO2 k vyplachovací vodě. Tato koncentrace se smí na základě schválení pitné vody pro chlordioxid v Nizozemí použít, aniž by se v návaznosti muselo dodatečně vyplachovat pitnou vodou.
V drůbežářské provozu se používá podobné řešení: Zde se do vyplachovací vody rovněž přidává 0,4 ppm chlordioxidu. Navíc se provádí každé ráno 30 minut před zahájením výroby „šokové vypláchnutí“ s koncentrací 2 ppm, aby byly při zahájení výroby zaručeny hygienické podmínky a byl potlačen růst bakterií v průběhu dne.
V obou případech dosahuje voda do nepřístupných míst a vystavuje je neustále účinku desinfekčního prostředku. Dlouhodobě stabilní prostředek jako chlordioxid působí navíc povrchově v potrubích a zařízeních a zabraňuje i při zastavení výroby mikrobiálnímu růstu.
Chlordioxid – bezpečné řešení
Výsledky testů ve výrobě salátů byly přesvědčivé a během 18 měsíců bylo možné kvalitu vody výrazně zvýšit: Problém s listeriemi byl vyřešen a při měřeních bakterií bylo docíleno hodnot vhodných pro pitnou vodu. Také legionely již nebyly zjistitelné. takže čisticí firma upustila od plánu zaměřeného extra na jejich zdolávání. Také u nizozemského producenta drůbežích výrobků bylo možné ošetřením procesní a vyplachovací vody úspěšně minimalizovat předtím zjištěnou křížovou kontaminaci.
Díky meziukládanému chlordioxidu se nemusí Bello Zon® CDLb dimenzovat podle špičkového zatížení, nýbrž podle průměrné spotřeby. To v porovnání s běžnými zařízeními drasticky snižuje investiční náklady. Skrz uzavřené vedení plynu nemůže chlordioxid unikat ze zařízení, což zaručuje bezpečný a rovněž ekonomický a ekologický provoz s minimálním použitím chemikálií. U obou holandských potravinářských výrobců jsou s novým řešením vysoce spokojeni a nainstalovali mezitím další zařízení na výrobu chlordioxidu od společnosti ProMinent.
- Účinná eliminace růstu bakterií a zabránění křížové kontaminaci
- Ekonomické využití existujících struktur k čištění zařízení
- Zařízení a ekologická dezinfekce procesní a vyplachovací vodou
- Výrazná úspora nákladů díky minimálnímu použití chemikálií
- Krátká doba najíždění po odstávkách zařízení díky dlouhodobě stabilnímu roztoku chlordioxidu
Použité výrobky - Hygiena zařízení – s chlordioxidem na bezpečné straně
Kontaktujte nás
»Můj tým a já jsme vám kdykoliv k dispozici. Zašlete nám svoji poptávku.«
Odeslat poptávku
Zavřít formulář